Queixes pels canvis en els bitllets

La limitació a dos viatges diaris dels abonaments mensuals i l’increment de tarifes són les principals protestes

L’increment de les tarifes dels viatges de trens regionals i de Rodalies, en el marc de la integració dels dos serveis, continua generant reaccions que consideren que l’augment no ha anat acompanyat d’una millora dels serveis i les prestacions, sinó que ha estat més aviat el cas contrari. L’associació Promoció pel Transport Públic va emetre ahir un comunicat en el que exposava les seves queixes, d’entre les quals destaquen les restriccions en els abonaments mensuals i la limitació de la vigència dels bitllets d’anada i tornada, a més de la desaparició del descompte que tenia l’usuari per adquirir un tiquet d’aquestes característiques.

Des d’aquesta plataforma, tot i considerar com a bona la intenció d’unificar els criteris tarifaris dels regionals i de Rodalies, afirmen que l’increment dels preus no convida a deixar de banda el cotxe quan es viatja en grup. En aquest sentit, lamenten que no es plantegi cap mesura com per exemple el Länderticket alemany, un bitllet vàlid fora de l’hora punta que permet fer viatges regionals integrats per un màxim de cinc persones que viatgin juntes. D’aquesta manera es podria oferir una alternativa més barata per a aquells qui vulguin fer el trajecte en cotxe els caps de setmana o en hores de poca activitat.

Restriccions del mensual

Una de les principals queixes que va presentar Promoció del Transport Públic va ser en referència a l’abonament mensual, que a partir d’aquest 2012 ha passat a tenir una restricció de tan sols dos viatges diaris. D’aquesta manera, consideren que tot i tenir un preu basat en criteris quilomètrics, el títol no té en compte la distància recorreguda i es restringeix a dues estacions en concret. Així, no es dóna lloc a la possibilitat de realitzar desplaçament triangulars, com ara un Figueres-Girona, Girona-Barcelona i Barcelona-Figueres.

A més, també lamenten que no s’hagi fet cap pas per integrar aquest tipus d’abonaments amb altres mitjans de transport, com ara FGC, tenint en compte a més que té un import “considerablement car”. Des de Figueres fins a Barcelona, per exemple, recorden que el preu és “equivalent a un terç del salari mínim interprofessional”.

En general, la plataforma considera excessiu l’augment del 8,01% que han patit les tarifes dels bitllets de tren. A més, també considera perjudicial el límit de la vigència dels bitllets d’anada i tornada a un dia després de la seva compra.

Respecte aquests tiquets, també es queixen per la desaparició del descompte del 10% que representava fins ara la seva compra en comparació amb la d’un bitllet senzill. D’aquesta manera consideren que ja no representa cap avantatge adquirir un tiquet de retorn.

Per tot això, Promoció pel Transport Públic ha demanat a la Generalitat que s’aixequin, com a mínim, les restriccions del nombre de desplaçaments dins l’abonament regional mensual.

23/1/12 emporda.info

Tags:

css.php